Nieuwe drinkwaterrichtlijn: non-revenue water en drinkwaterkwaliteit op agenda EU

De Europese Richtlijn voor Drinkwater uit 1998 is herzien. Ze is gericht op het verbeteren van onze drinkwaterkwaliteit en op het verbeteren van onze toegang tot dit drinkwater. Verder wil ze de burger ook beter informeren. 12-03-2021

Lekkages meten

De nieuwe richtlijn schrijft voor dat uiterlijk over vijf jaar alle bedrijven die meer dan 10.000 m³ drinkwater per dag produceren of meer dan 50.000 mensen van drinkwater voorzien, hun lekkages moeten meten. 

Na de meting zal de Commissie een drempelwaarde berekenen op basis van de door de lidstaten gemelde waterverliezen. In lidstaten die de drempelwaarde overschrijden, moeten maatregelen worden genomen om de waterverliezen te beperken. Na uiterlijk acht jaar moeten de lidstaten een actieplan indienen om hun verliezen te beperken. Met deze gestructureerde aanpak wordt achterstallig onderhoud weggewerkt en komt er een noodzakelijke vernieuwing van de drinkwaterstructuur in veel  Europese regio’s.

Lees meer over de nieuwe drinkwaterrichtlijn op de website van de Europese Commissie

Intelligent waterbeheer met AVK Smart Water

AVK Smart Water staat klaar met producten en oplossingen om de watermaatschappijen te helpen hun netwerk in kaart te brengen. Een eenvoudig, goed leesbare rapportage maakt het mogelijk om prioriteiten te stellen. Tevens om plaatsen aan te wijzen waar inspanningen nodig zijn om lekkages en energieverbruik terug te dringen.

Lees meer over AVK Smart Water en intelligent waterbeheer

Van ‘end-of-pipe’ controle naar preventieve aanpak

In de meeste Europese landen worden strenge eisen gesteld aan de materialen die in contact mogen komen met drinkwater. Zo ook aan de aanwezigheid van vreemde stoffen in drinkwater.

Op dit moment wordt het drinkwater op het einde van de leiding gecontroleerd, wanneer het uit de kraan stroomt (zgn. ‘end-of-pipe’ controle).

De nieuw overeengekomen regels geven uitvoering aan de zogenaamde risico gebaseerde aanpak van drinkwaterkwaliteit. Deze aanpak is een proactieve benadering om drinkwater te monitoren en controleren.

Lees meer over de risico gebaseerde aanpak van drinkwaterkwaliteit op de website van het WHO

Positieve materialenlijst

Wat de algemene kwaliteit van het Europese drinkwater betreft, zien we nog een verbetering: het Parlement en de Raad hebben besloten dat er de komende jaren een positieve lijst wordt opgesteld van alle materialen en stoffen die met drinkwater in contact kunnen en mogen komen. 

De materialen op die lijst moeten regelmatig op hun gezondheidsrisico's worden gecontroleerd. Alleen stoffen en materialen die geen gevaar voor de gezondheid vormen, komen op de positieve lijst terecht. Materialen die niet op de lijst staan, mogen niet worden gebruikt in drinkwatersystemen.

De overeenkomst bevat gedetailleerde hygiënevoorschriften voor materialen die in contact komen met drinkwater en geeft Europa een sleutelrol om ervoor te zorgen dat alleen veilige stoffen worden gebruikt in leidingen, afsluiters en appendages die in contact komen met water.

Online informatie over drinkwater voor burger

Een andere belangrijke wijziging in de wetgeving houdt in dat het publiek gemakkelijker en gebruiksvriendelijker - ook online - toegang krijgt tot informatie over de kwaliteit en de levering van drinkwater in hun woonomgeving. Hierdoor zal het vertrouwen in het leidingwater zal toenemen.

Geharmoniseerde Europese regels zullen onnodige bureaucratie verminderen en kosten uitsparen voor fabrikanten en hun klanten.

Verdergaan dan de aanbevelingen van de WHO

De overeengekomen richtlijnen bouwen voort op de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie, maar gaan zelfs nog verder. Deze nieuwe EU-regels zullen wereldwijd de norm worden en weerspiegelen de beschikbare hoogtechnologische innovatie. Zij zullen de schadelijke gevolgen van de vervuiling voor zowel de menselijke gezondheid als onze natuurlijke hulpbronnen tot een minimum beperken. En dit volledig in overeenstemming met de Europese Green Deal en Blue Deal.

Hoewel water de bron is voor al het leven op de planeet, vormt het een ernstig gezondheidsrisico wanneer de geleverde kwaliteit niet geschikt is om te drinken. Onveilige watervoorziening is een dagelijks gezondheidsrisico voor veel mensen, ook in ontwikkelde landen. Daarom is het waarborgen van een onberispelijke waterkwaliteit een centraal aandachtspunt bij de ontwikkeling en productie van AVK.

Insights

Non-revenue water

Onnauwkeurige watermetingen, lekkages of diefstal zijn factoren die bijdragen aan waterverlies.

Water is een schaars goed omdat het klimaat opwarmt en ons bevolkingsaantal blijft toenemen. Er zijn tal van manieren om de distributiesystemen te optimaliseren, uitstoot per inwoner te verminderen en waterverlies aan te pakken.

Ontdek ons engagement.

Brochure

Non-revenue water

Lees dankzij welke duurzame oplossingen voor watervoorzieningen zowel consumenten als nutsmaatschappijen kunnen besparen.
Met cijfers over drinkwaterverliezen wereldwijd en in België.