Beheer van non-revenue water

Met hoge niveaus van Non-revenue water (NRW) worden essentiële middelen elke seconde verspild in veel delen van de wereld. NRW vormt een wereldwijde uitdaging aangezien het schadelijk is voor zowel de economie van waterbedrijven als voor het milieu. Wanneer water verloren gaat moet er bijgevolg nog meer water worden geproduceerd en gedistribueerd.

Kunnen beschikken over schoon water wordt op veel plaatsen als vanzelfsprekend beschouwd, net als de frisse lucht die we inademen. We vergeten dat schoon water een product is en dat het produceren van schoon water een uitgebreid en gedetailleerd proces is. En de bronnen zijn schaars. Watertekort is een wereldwijd probleem dat wordt veroorzaakt door diverse factoren, waaronder klimaatverandering, bevolkingsdichtheid en waterbeheerpraktijken. Het is daarom bijzonder kritiek in bepaalde gebieden.

Wanneer het distributiebeheer op dat moment ontoereikend is, worden we geconfronteerd met een onzichtbaar, maar cruciaal probleem: waterverlies, ook wel non-revenue water of NRW genoemd.

Wat is non-revenue water?

Non-revenue water (NRW) is geproduceerd, schoon water, dat ergens in het waterdistributie systeem verdwijnt en nooit de consument bereikt. Dit vormt een verspilling van waardevolle waterbronnen. Het geproduceerde water gaat zonder enige opbrengst verloren en heeft zowel een negatieve financiële als milieu-impact. De productiekosten en de energie die worden gebruikt om het water te produceren en te distribueren, worden verspild. Er gaat een aanzienlijke hoeveelheid water verloren, wat betekent dit dat er opnieuw meer water moet worden geproduceerd en gedistribueerd.

Non-revenue water is een wereldwijde uitdaging

Het probleem is universeel, variërend van NRW-niveaus van ongeveer 5% tot wel 80% in bepaalde gebieden.
Het wereldwijde waterverlies wordt geschat op 126 miljard kubieke meter per jaar, wat overeenkomt met een kostenpost van $39 miljard per jaar. Als deze waterverliezen met slechts een derde zouden worden verminderd, zouden de besparingen voldoende zijn om 800 miljoen mensen van water te voorzien (Liemberger & Wyatt, 2018)

Europese normen voor lekkagesnelheden

Een duurzame watervoorziening staat op de internationale politieke agenda, onder andere met de Europese Drinkwaterrichtlijn. Het doel van de richtlijn is om veilig en schoon drinkwater voor alle Europeanen te waarborgen. Het betreft materialen die in contact komen met drinkwater en vastgestelde limietwaarden die moeten worden aanvaard in de waterdistributie. Daarnaast legt het de nadruk op risicobeheer en het verminderen van waterverlies.Om de investeringen in het onderhoud en de vernieuwing van de drinkwaterinfrastructuur te verhogen en daarmee waterverlies te verminderen, zal de Europese Commissie tegen 2028 een drempelwaarde voor toegestane lekkagesnelheden hebben aangenomen. Lidstaten die deze drempel overschrijden, zullen binnen twee jaar na vaststelling een actieplan moeten presenteren. Het is daarom niet alleen van lokaal belang om de niveaus van non-revenue water (NRW) te verminderen, maar het kan binnenkort ook een wettelijke verplichting worden.

Wat zijn de oorzaken van non-revenue water?

De oorzaken van waterverliezen zijn talrijk en variëren van lekkages, pijpbreuken en slecht waterbeheer tot illegale aansluitingen en ongeautoriseerd verbruik.

Lekkages en pijpbreuken

Lekkages veroorzaken waterverlies uit het leidingnetwerk en treden onder andere op bij leidingbreuken. Dit betekent dat gezuiverd water verloren gaat en nooit bij de consumenten aankomt. Waterverlies door lekkages verspilt middelen en beïnvloedt de prestaties van nutsbedrijven en consumenten door mogelijke overlast. Lekkages en leidingbreuken kunnen plotseling optreden of zich geleidelijk ontwikkelen door gebrek aan onderhoud, corrosie of slijtage.

Onvoldoende waterbeheer

In veel delen van de wereld draagt onvoldoende beheer van waterbronnen bij aan waterverlies. Dit kan bijvoorbeeld te wijten zijn aan gebrek aan onderhoud van het distributienetwerk, wat lekkages en pijpbreuken veroorzaakt, of aan het ontbreken van klantmeters, zodat nutsbedrijven de consumenten niet kunnen factureren op basis van daadwerkelijk verbruik.

Ongeautoriseerd verbruik

Diefstal van water of het vullen van een tankwagen bij een willekeurige brandkraan die niet is toegewezen voor dat doel, zijn voorbeelden van ongeautoriseerd verbruik. Deze praktijken verhogen de hoeveelheid non-revenue water.

Het verdelen van het netwerk in district meetgebieden

Het beheren van een waterdistributienetwerk is geen eenvoudige taak. Een netwerk omvat vaak een uitgestrekt gebied en een complex, verborgen systeem van leidingen. Hierdoor is het vaak moeilijk om veranderingen, schade of illegale aansluitingen op te sporen.

Het opdelen van het distributienetwerk in kleinere secties - district meetgebieden (DMA) - is een efficiëntere techniek voor het beheer van niet-opbrengend water (NRW). DMAs bieden de mogelijkheid om het waterbalans te meten en een lage druk voor elke sectie afzonderlijk te waarborgen. Operators kunnen dan beter hun inspanningen plannen en prioriteren. Op deze manier kan het verdelen van het netwerk in DMAs de efficiëntie van het gehele netwerk optimaliseren. Dit resulteert in aanzienlijke kostenbesparingen voor exploitatie en onderhoud. Het draagt ook bij aan de vermindering van waterverlies.

AVK-oplossingen voor het optimaliseren van DMAs en het verminderen van non-revenue water

Regelventielen en drukbeheer

Regelventielen maken drukregeling mogelijk in het distributienetwerk. Een lage druk zal waterverlies verminderen door bestaande lekkages en het risico op pijpbreuken verminderen. We bieden een ruime keuze aan regelventielen in verschillende varianten en configuraties:

Dynamisch drukbeheer zorgt voor een constante druk in een kritisch gebied, zoals een hoog gebouw, een gebied met oude leidingen of het gebied in het distributienetwerk met de meeste drukfluctuaties. Op deze manier kunt u een lage gemiddelde druk waarborgen, wat waterverlies door bestaande lekkages vermindert. U kunt ook drukfluctuaties minimaliseren, wat de levensduur van uw netwerk verlengt door minder belasting op leidingen en daardoor het risico op waterverlies door pijpbreuken vermindert. AVK-oplossingen voor drukbeheer:

Batterijgevoede IoT-sensoren

Gegevens kunnen rechtstreeks worden verzameld uit het distributienetwerk via draadloze, batterijgevoede IoT-sensoren en helpen waterverlies te detecteren. AVK Smart Water-sensoren bieden de mogelijkheid om middelen te besparen en planning en operationele activiteiten te optimaliseren. Hierdoor wordt het verminderen van waterverlies eenvoudiger.

  • VIDI Positioner voor het monitoren van de open/sluit-positie van een klep in percentages
  • VIDI Cap voor het monitoren van brandkranen
  • VIDI Pressure voor het monitoren van druk bij DMA-inlaat en op kritieke punten in het distributienetwerk
  • VIDI Flow voor het monitoren van de hoeveelheid water die een DMA binnenkomt, wat betrouwbare waterbalansberekeningen mogelijk maakt
  • VIDI Open/Close voor het aangeven van de kleppositie: geopend, gesloten of ergens daartussenin
  • VIDI Temperature voor het monitoren van de watertemperatuur in het distributienetwerk
  • VIDI Level voor het meten van de afstand tot het dichtstbijzijnde oppervlak voor het monitoren van zandvangers en putten

Netwerkveiligheid en leidingreparatie

Efficiënte lekherstel minimaliseert waterverlies als gevolg van scheuren en breuken in leidingen. Wij bieden diverse reparatiekragen en klemmen voor snelle, veilige en efficiënte herstelwerkzaamheden. Deze zijn zelfs geschikt voor permanente reparaties onder druk.

 

Het selecteren van de juiste kleppen stelt waterbedrijven in staat om het distributienetwerk efficiënt te beheren. Het voorkomen van waterslag en lucht in het systeem draagt bij aan een langere levensduur van het netwerk. De leidingen worden namelijk minder belast en er wordt bescherming geboden tegen leidingbreuken en waterverlies. Wij bieden een ruime keuze aan terugslagkleppen en luchtkleppen voor netwerkveiligheid:

Straatpotten voor gebruik met lekgeluidloggers

Putdeksels met geluidloggers maken het gemakkelijk om lekkages te detecteren wanneer ze zijn geïntegreerd op maaiveldniveau. Dit stelt operators in staat om precies op het juiste moment en op de juiste plaats in te grijpen. Dit zorgt voor snelle reparaties, wat betekent dat er minder water verloren gaat en dat het netwerk van klanten minimaal wordt verstoord.

AVK biedt een breed scala aan synthetische putdeksels, waarvan sommige ruimte bieden voor het opbergen van benodigde apparatuur voor geluidsloggers, zoals een microfoon, software-installatie, batterij en antenne. De putdeksels zijn verkrijgbaar in een vergrendelbare versie, waardoor ze niet manipuleerbaar zijn.

Bekijk ons uitgebreide assortiment synthetische putdeksels.

White paper

Non-revenue water

Lees dankzij welke duurzame oplossingen voor watervoorzieningen zowel consumenten als nutsmaatschappijen kunnen besparen.
Met cijfers over drinkwaterverliezen wereldwijd en in België.