AVK Group zet in op IoT en lanceert nieuw bedrijf AVK Smart Water

De AVK Group zet in op intelligent waterbeheer en lanceert een nieuw bedrijf AVK Smart Water. Door intelligente oplossingen in onze kernproducten zoals afsluiters en hydranten te integreren, streeft de nieuwe divisie naar een slimme, data gedreven toekomst voor de waterindustrieën. Deze zomer worden de eerste oplossingen gepresenteerd. 06-07-2020

Slim waterbeheer om NRW te verminderen

Een optimaal gedigitaliseerde onderneming is al jaren een wens van AVK. Volgens de directeur van het nieuwe bedrijf, Lars Bo Kristensen, is dit precies wat AVK Smart Water wil bereiken: “Door nieuwe digitale, intelligente oplossingen te ontwikkelen als toevoegingen aan onze kernproducten, zoals schuifafsluiters en hydranten, maken we monitoring van het hele waterdistributienetwerk mogelijk. Terwijl we betere inzichten krijgen van de toestand van het net, stelt de kennis die we opdoen ons in staat het netwerk te optimaliseren, te onderhouden en om waterverlies of non-revenue water te verminderen. Ook geeft het inzicht in parameters zoals o.a. de druk van het distributiesysteem en de positie van schuifafsluiters.”

Sinds september 2019 is Lars Bo Kristensen werkzaam als Business Development Director van AVK Holding met de verantwoordelijkheid om Smart Water naar een hoger niveau te tillen. Wat begon als een aparte business unit, heeft nu vorm gekregen als een gevestigd bedrijf. Na een aantal managementfuncties bij Kamstrup, een Deens bedrijf dat slimme meetoplossingen ontwikkelt, waar hij meer dan 20 jaar werkte, leidt hij nu het nieuwe team bij AVK.  

Vaardigheden combineren binnen Internet of Things, big data en elektronica

Het team van AVK Smart Water in Denemarken zal voornamelijk bestaan uit ontwikkelaars binnen IoT-oplossingen (Internet of Things), waarvoor vaardigheden nodig zijn zoals IT-ontwikkeling, big data en elektronica. Het team telt nu 20 medewerkers en volgens de directeur zal de tijd leren wat de toekomst voor het team in petto heeft: “We weten niet met hoeveel we zullen zijn. We hebben natuurlijk enkele ideeën, maar het is afhankelijk van hoe de zaken vorderen.”

De eerste oplossingen verwacht in zomer 2020

Lars Bo Kristensen verwacht dat de eerste oplossingen van AVK Smart Water binnenkort gereed zullen zijn: “We zijn al een tijdje bezig met een flink aantal voorbereidende projecten en verwachten dat de eerste oplossingen in de zomer klaar zullen zijn. Momenteel werken we enkele pilootprojecten uit.”

In de toekomst kunnen klanten dus slimme schuifafsluiters en hydranten kopen via hun gebruikelijke AVK-productleveranciers.

De AVK Group ziet een groot potentieel bij het implementeren van digitale oplossingen. Zo stelde AVK Group CFO Lars Kudsk, tijdens de bekendmaking van de laatste recordresultaten van AVK Group aan Cleantech Watch, een wereldwijde denktank rond duurzame groei: “Er is een aanzienlijk groeipotentieel als we ons productportfolio uitbreiden met intelligente oplossingen. Dit gebied krijgt momenteel veel aandacht, ook in termen van investeringen. De vraag naar intelligente wateroplossingen, zowel in Denemarken als wereldwijd, is momenteel erg groot.”

Insights

Non-revenue water

Onnauwkeurige watermetingen, lekkages of diefstal zijn factoren die bijdragen aan waterverlies.

Water is een schaars goed omdat het klimaat opwarmt en ons bevolkingsaantal blijft toenemen. Er zijn tal van manieren om de distributiesystemen te optimaliseren, uitstoot per inwoner te verminderen en waterverlies aan te pakken.

Ontdek ons engagement.