AVK-afsluiter na een levensduur van 50 jaar nog altijd in goede staat

Bij AVK ontwikkelen we continu nieuwe en verbeterde producten, maar de oudere versies zijn nog steeds te gebruiken in uw leidingnetwerk - zelfs na een halve eeuw dienst. De 50 jaar oude afsluiter geniet nu van zijn pensioen in de hoofdzetel van AVK. 19-10-2020

Een afsluiter uit de jaren 70 (bijna 50 jaar oud), werd teruggestuurd naar het kantoor van Padborg Water Company, een drinkwatermaatschappij in Denemarken. Zij vonden dat we de staat van de afsluiter met eigen ogen moesten aanschouwen.

In de jaren 70 werd de afsluiter verkocht door AVK Maskinfabrik; de vroegere AVK werkplaats die we nu kennen als AVK International A/S. Deze werd verkocht via Nordisk Wavin A/S aan Padborg Water in het zuiden van Denemarken. Vele jaren later werd de afsluiter teruggestuurd naar AVK International in Skovby, Denemarken. 

De klant was gewoonweg verbaasd dat de afsluiter na bijna 50 jaar actief gebruik in zo'n goede staat verkeerde.

Afsluiter in uitstekende staat

Omdat we altijd geïnteresseerd zijn in de toestand van onze producten na zoveel jaren gebruik, gaven we het een goede poetsbeurt en inspectie in de werkplaats van AVK Tech.

Na een grondige schoonmaakbeurt draaide men aan de spindel en sloot de afsluiter zoals voorheen. De afsluiter heeft een bronzen spindel, die tegenwoordig grotendeels uit roestvast staal is vervaardigd. De borgmoer was voorzien van een borgring.

 

Ontwerp uit de jaren ‘70

In de jaren ‘70 was het ontwerp van een AVK-afsluiter iets anders dan nu. Het onder-, bovenlichaam en de kern van de schuif waren uit grijs gietijzer. Een platte pakking in het bovenlichaam dicht het geheel af. De schuif (eerste generatie) was gedeeltelijk voorzien van een epoxycoating, wat betekent dat deze niet volledig was gevulkaniseerd. De draad van de spindel was rechtstreeks in de gietijzeren kern gefreesd.

De afsluiter is een goed voorbeeld van hoe een kwalitatief ontwerp en een juiste constructie zorgen voor duurzame en betrouwbare producten.

Toen onze CEO van de AVK Groep, Niels Aage Kjær, in juni zijn 50-jarig jubileum  vierde, stond de oude afsluiter op tafel als een symbool van vele jaren van solide bijdrage aan het waterleidingnetwerk.

video

Schuifafsluiters na 21 jaar

Deze video toont de demontage van een AVK-schuifafsluiter na 21 jaar.

Product Insights

AVK-schuifafsluiters, superieure kwaliteit

Al meer dan 50 jaar ontwikkelt, produceert en verkoopt AVK schuifafsluiters. AVK beheert elke stap binnen de productie van haar schuifafsluiters van gieterij tot de interne rubberen componenten en assemblage. AVK-schuifafsluiters staan garant voor topkwaliteit.