AVK heeft de testprocedure voor koppelingen uitgevoerd volgens EN 14525

Slechts een handvol fabrikanten voldoen aan EN 14525. In werkelijkheid is het aan de fabrikanten om hun koppelingen te testen in overeenstemming met de vereisten in de norm. Toen AVK het Supa Maxi ™ -programma op de markt bracht, waren er niet eens officiële KIWA- of DVGW-testvereisten beschikbaar om een typegoedkeuring volgens EN 14525 te verkrijgen. Bijgevolg kon de klant niet zeker zijn dat de claims van de fabrikant terecht waren. Daarom heeft AVK de krachten gebundeld met KIWA in Nederland en DTI in Denemarken om een geldige testprocedure te definiëren. Vervolgens werden de testresultaten geverifieerd door KIWA in overeenstemming met de vereisten van EN 14525.

De testprocedure volgens EN 14525 zorgt in de eerste plaats voor een functioneel maar duurzaam product. Hoewel trekvaste koppelingen meestal gebruikt worden voor tijdelijke reparaties, blijven veel koppelingen gedurende de gehele levensduur op de leiding geïnstalleerd. Daarom is betrouwbaarheid op lange termijn erg belangrijk.

 

Testprocedure

Omschrijving

Nodulaire gietijzeren koppelingen en flensadapters voor leidingen van verschillende materialen: nodulair gietijzer, grijs gietijzer, staal, PVC-U, PE, vezelcement.

Testobjecten

Een kleine, middelgrote en grote koppeling en flensadapter (DN 100, DN 200 en DN 300) worden geselecteerd. Voor de formaten DN 350 - 600 wordt een willekeurige maat geselecteerd.

Eis

Geen lekkage tijdens een van de onderstaande testen. De koppeling moet zonder ondersteuning de volledige druk en einddruk absorberen.

Soorten leidingen:

De koppelingen zijn getest op de volgende leidingen:

 • Nodulair gietijzer: PN16 (min./max. tolerantiematen)
 • PVC: PN 6 en PN16
 • PE: PN6 en PN16

Testen op leidingen uit vezelcement of staal zijn geen vereiste, omdat deze beschouwd worden als starre leidingen in vergelijking tot nodulair gietijzeren buizen.

Test 1: Starre leiding (nodulair gietijzer) 

Alle koppelingen zijn getest op een gietijzeren buis met minimale en maximale tolerantie op de buitendiameter. 

Gedurende 2 uur worden de koppelingen getest volgens onderstaande drukken:

 • PN 16: waterdruk van 1,5 x 16 bar + 5 bar = 29 bar
 • PN 10: waterdruk van 1,5 x 10 bar + 5 bar = 20 bar

Met een zijbelasting van 40 x DN (Newton) worden volgende twee testen uitgevoerd:

 • Rechte opstelling zonder hoekverdraaiing
 • 4° hoekverdraaiing per zijde (equivalent aan een totaal van 8°)

Test # 2: Flexibele leiding (PVC / PE)

Alle koppelingen zijn getest op PVC en PE buizen in een rechte opstelling zonder hoekverdraaiing. Gedurende 2 uur worden de koppelingen getest volgens onderstaande drukken:

 • PN 16: waterdruk van 1,5 x 16 bar + 5 bar = 29 bar
 • PN 10: waterdruk van 1,5 x 10 bar + 5 bar = 20 bar
 • PN 6: waterdruk van 1,5 x 6 bar + 5 bar = 14 bar

PVC-buizen worden ook onderworpen aan een gelijktijdige zijbelasting van 40 x DN (Newton).

Test # 3: Vacuümtest

Alle koppelingen zijn getest met een druk van -0,8 bar. De druk mag niet meer dan 0,08 bar in 2 uur veranderen. PVC-buizen worden ook onderworpen aan een gelijktijdige zijbelasting van 40 x DN (Newton).

Uit te voeren op leidingen:

 • Nodulair gietijzer (minimale tolerantie buitendiameter)
 • PVC PN6
 • PE PN6

Test # 4: Langeduurtest
Alle koppelingen ondergaan 24 000 pulserende cycli tussen respectievelijk 13 bar en 18 bar. Nodulair gietijzer en PVC-buizen worden ook onderworpen aan een gelijktijdige zijbelasting van 40 x DN (Newton).

Uit te voeren op leidingen:

 • Nodulair gietijzer (minimale tolerantie buitendiameter)
 • PVC PN6
 • PE PN6 

De testprocedure van AVK voor Supa Maxi ™ overtreft de vereisten in EN 14525

De testprocedure voldoet aan de eisen van EN 14525. Tijdens de hele ontwikkelingsfase hebben de Supa Maxi ™ universele trekvaste koppelingen aanzienlijk zwaardere en meer uitgebreide testen doorstaan. Dit op basis van AVK's lange ervaring met trekvaste toepassingen in de praktijk.

Alle koppelingen van DN 40 tot DN 400 zijn getest in overeenstemming met bovenstaande norm (EN 14525). De testen van AVK gaan verder dan de norm. We testen ook op:

 • Vezelcement, stalen en dunwandige roestvast stalen buizen, samen met de volledige hoekverdraaiing van alle buistypes.
 • Om grondverschuiving en ongelijke zijbelasting te simuleren werd een ductiel gietijzeren buis vrijhangend onderworpen aan een sterke gewichtsbelasting.
 • Pure trekbelasting uitgevoerd in droge en drukloze omstandigheden equivalent aan meer dan 30 bar waterdruk, evenals een extreme hoekverdraaiing met ongelijkmatig aandraaien van de bouten.
 • Montage bij temperaturen tussen -30 °C en + 70 °C, aangedraaid met de opgegeven koppels en getest zoals beschreven in test 1 en 2 hierboven.
 • Met lucht om de bruikbaarheid voor gastoepassingen te verifiëren. De Supa Maxi ™ -koppelingen bleven tijdens al deze testen lekdicht en trekvast.

Lees meer over ons assortiment Supa Maxi ™ universele trekvaste koppelingen.

Case

Aquafin plaatst eerste Supa Maxi™ DN 600 in België

Toen er een breuk optrad in het afvalwaterstation in Gentbrugge, contacteerde Aquafin AVK Belgium. AVK’s Supa Maxi™ flensadapter was meteen leverbaar, waardoor het probleem binnen een beperkte tijdspanne opgelost werd en zodoende een milieu-incident werd vermeden.

VIDEO

Supa Maxi™ productanimatie

Supa Maxi™ productanimatie trekvaste koppeling, geschikt voor alle materialen.