Renovatie van een pompstation uit '80

Aquafin kiest AVK-kwaliteit voor renovatie pompstation Brugge

Voor de renovatie van het afvalwaterstation Sint-Kruis te Brugge kiest Aquafin voor AVK-afsluiters. In totaal werden 19 schuifafsluiters, 10 balkeerkleppen, 11 uitbouwstukken en 1 mesafsluiter geïnstalleerd. De grootste schuifafsluiter heeft een DN-maat van 800.

Aquafin vertrouwd met AVK-afsluiters

Maarten Schueremans, projectleider asset management elektromechanica bij Aquafin, is verantwoordelijk voor het project. “Ik werk reeds 13 jaar bij Aquafin en ben sinds de start vertrouwd met AVK-producten. Vooral AVK-afsluiters, balkeerkleppen en uitbouwstukken zijn standaard producten voor ons. Voor de renovatie van het afvalwaterpompstation Sint-Kruis hebben we zoals voorgeschreven eerst een marktbevraging gedaan. Daar kwam AVK als beste uit.”

Kwaliteit en onderhoudsvriendelijkheid 

“Bij Aquafin kiezen we resoluut voor kwalitatieve stukken met een optimale doorlaat, zekerheid en een minimum aan onderhoud. Naast kwaliteit is ook een marktconforme aankoopprijs belangrijk. AVK-afsluiters en andere AVK-producten voldoen aan deze voorwaarden,” vertelt Schueremans. “Ook tijdens het vorige project, het afvalwaterpompstation in de Rijselstraat te Brugge, kwam AVK als beste uit de aanbesteding en werd een grote AVK-schuifafsluiter DN900 aangekocht en geïnstalleerd. We zijn verheugd dat we de lijn kunnen doortrekken naar het afvalwaterpompstation in Sint-Kruis.”

 

Pompstation voor bijna 90.000 inwoners

Het afvalwaterstation in Sint-Kruis is verantwoordelijk voor de waterafvoer van een deel van Brugge en de nabijgelegen gemeente Sijsele. De waterafvoer van deze twee gemeenten, goed voor bijna 90.000 inwoners, komt op het pompstation toe via twee grote collectoren. Zeven pompen verpompen het afvalwater met een maximaal debiet van 1550 l/s. Hiermee is het één van de grotere afvalwaterpompstations van Aquafin.

Het afvalwater wordt, via 2 parallelle persleidingen van DN800 (Brugge) en DN700 (Sijsele), doorgepompt in het afwaartse collectorstelsel hetwelke de RWZI van Brugge voedt. In totaal verwerkt RWZI Brugge maximaal 339.500 m³ vuilwater per dag. 

Standaard back-up voorzien

“Voor afvalwaterpompstations voorzien we steeds een pomp als reserve”, legt Schueremans uit. Voor de collector van Brugge is dit een 3+1-opstelling, voor de collector van Sijsele een 2+1-opstelling. Zo bekomen we een opstelling met zeven pompen.  Als extra back-up zijn hier de extra bestaande doorvoeren op de zuig- en perszijde behouden. Zo kunnen  we steeds nog een noodpomp aansluiten. Deze wordt gemonteerd op de aanwezige doorvoeren inclusief mesafsluiter of schuifafsluiter met volle plaat. Op die manier zal het pompstation nooit zijn capaciteit verliezen bij calamiteiten.”

Projectinfo

Maatschappij: Aquafin
Project: Renovatie pompstation Polderstraat, elektromechanica/bouwkunde, Sint-Kruis
Locatie: Sint-Kruis, Brugge
Drukklasse: PN 6, PN 10, PN 16
Diameter: van DN 50 tot DN 800

Producten AVK uitgelicht

 • Schuifafsluiters (19) - DN 200 tot 800
 • Balkeerkleppen (10) - DN 50 tot 400
 • Uitbouwstukken (11) - DN 200 tot 800
 • Mesafsluiter (1) -  DN 350
 • Alle producten

  Product insights

  Robuust ontwerp

  AVK-schuifafsluiters zijn zo ontworpen dat ze optimaal presteren, zelfs na jarenlang gebruik. Een kwaliteitsafsluiter zal moeiteloos blijven presteren en 100% afsluiten, terwijl de goedkope afsluiter steeds meer onderhoud vraagt.
   

  Case story

  SWDE kiest voor AVK-vlinderkleppen met vast gevulkaniseerde voering

  SWDE vervangt een oude schuifafsluiter door een AVK “Wouter Witzel” vlinderklep serie 75. Dit type klep wordt systematisch gebruikt bij vervangingen van afsluiters voor SWDE. De geïnstalleerde klep heeft een nominale diameter DN 600, PN 16, en een werkdruk van 8 bar.
  Meer info

  Aquafin plaatst eerste Supa Maxi™ DN 600 in België

  Meer info

  Onthard drinkwater dankzij nieuw waterproductiecentrum De Watergroep

  Meer info

  3 AVK-gasafsluiters DN 500 voor nieuwe gasleiding in kader van verbreding Albertkanaal

  Meer info

  12 AVK-schuifafsluiters en uitbouwstukken drukklasse PN16 voor aftakking hoofdwaterleiding Aalst

  Meer info

  DN 1400 vlinderkleppen gemonteerd door Waterwegen & Zeekanaal NV in sluisdeuren Zemst

  Meer info

  Product Insights

  Balkeerkleppen 

  Balkeerkleppen zijn geschikt voor pompstations die zelden bezocht worden of in een leidingsysteem met abrassieve media. Ze zijn laag in onderhoud omdat de bal ronddraait en zichzelf reinigt. AVK-balkeerkleppen zijn beschikbaar met verschillende typen ballen, afhankelijk van het medium. 

  productanimatie

  Mesafsluiter

  Productanimatie van onze mesafsluiters met kenmerken en voordelen.

  Brochure

  Brochure afvalwaterbehandeling

  Voor een volledig overzicht van onze afsluiters en toebehoren voor afvalwaterbehandeling inclusief de wandafsluiters en kanaalschuiven. Download de brochure.