3 AVK-gasafsluiters DN 500 voor Fluvius

3 AVK-gasafsluiters DN 500 voor nieuwe gasleiding in kader van verbreding Albertkanaal

AVK levert 3 gasafsluiters met nominale diameter (DN) 500 voor de vernieuwde gasdistributieleiding aan het Sportpaleis, aangelegd door Fluvius. De vernieuwing van de gasleiding kadert in de verhoging van de Theunisbrug. Die verhoging is nodig om het Albertkanaal te kunnen verbreden voor meer binnenvaart.

Precisiewerk

De hele constructie van buizen, afsluiters, uitbouwstukken, reductiekasten en spindels (een zogenaamde gasknoop) wordt eerst aan elkaar gelast en daarna met een kraan in de sleuf gehesen. Een precisiewerk, want de gasknoop weegt zo’n 3,2 ton en de sleuf waarin deze gehesen wordt is met 2 meter breedte, 8 meter lengte en 2 meter diepte net gepast. 

Makkelijk te hanteren afsluiters

Tony Van Dyck, teamleider gas bij Fluvius, toenmalig Eandis: “De straat waar we de knoop hebben geïnstalleerd is een smalle eenrichtingsstraat dus er is niet veel plaats in de sleuf. De AVK-schuifafsluiters hebben een korte inbouwlengte en laag gewicht in vergelijking met andere afsluiters, waardoor ze gemakkelijker te hanteren en in te bouwen zijn.”

Hoofdgasleiding 4 bar

De druk van de hoofdleiding (nominale druk van 4 bar) diende verlaagd te worden tot 25 mbar vooraleer de knoop geïnstalleerd kan worden in de sleuf. 

 

"De straat waar we de knoop hebben geïnstalleerd is een smalle eenrichtingsstraat dus er is niet veel plaats in de sleuf. De AVK-schuifafsluiters hebben een korte inbouwlengte en laag gewicht in vergelijking met andere afsluiters, waardoor ze gemakkelijker te hanteren en in te bouwen zijn.” Tony Van Dyck, teamleider gas bij Fluvius

 

Gasleiding onder kanaal via gestuurde boring

De aanleg van de nieuwe gasknoop werd voorafgegaan door een gestuurde boring van de gasleiding. Bij een gestuurde boring is geen sleuf nodig, enkel een begin- en eindschacht. De boring gebeurt in 3 stappen. Eerst wordt de boorkop door een rig (een soort grote boormachine) door de aarde geduwd. Dit is de pilotboring. Dan wordt het boorgat vergroot. Tijdens de laatste fase wordt de gasleiding met grote precisie door het boorgat getrokken.

Verbreding Albertkanaal

Het Albertkanaal is één van de belangrijkste kanalen van België. Over de volledige lengte van het kanaal worden jaarlijks meer dan 40 miljoen ton goederen vervoerd. Een Europese richtlijn stelt dat over het hele kanaal een vrije doorvaarthoogte nodig is van 9,10 m. Zo kunnen binnenschepen met vier lagen containers veilig en vlot varen. Om aan deze richtlijn te voldoen, moeten alle bruggen over het Albertkanaal verhoogd worden, waaronder ook de Theunisbrug aan het Antwerpse Sportpaleis.


 

Projectinfo

  • Maatschappij: Fluvius (toenmalig Eandis)
  • Locatie: Sportpaleis Antwerpen
  • Datum: mei 2018
  • Producten: 3 AVK-schuifafsluiters
    • Drukklasse: PN 16
    • Diameter: DN 500

Video

Schuifafsluiters na 21 jaar

Deze video toont de demontage van een AVK-schuifafsluiter na 21 jaar.

Product insights

Schuifafsluiters

Ontdek alle kenmerken van onze schuifafsluiters