Nieuwe wetgeving om ons drinkwater te beschermen

AVK neemt verantwoordelijkheid om ons drinkwater te beschermen en te voldoen aan de laatste regelgevingen betreffende het geburik van messing en materialen met laag loodgehalte 20-07-2017

In de Jaren ’90 probeerden de landen binnen de Europese Unie (EU) de richtlijnen voor drinkwater en bouwmaterialen te verenigen tot één “Europees Goedkeuringsplan”, als poging om gelijke eisen voor drinkwaterstandaarden te maken. Helaas zijn ze daar nooit echt in geslaagd, maar het was het begin van het 4MS initiatief – een samenwerking tussen Duitsland, Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Op hun eigen initiatief beslisten deze landen om de eisen en standaarden van de vorige richtlijnen om te zetten naar lokale wetgevingen. Met als resultaat een positieve lijst van materialen, inclusief messing met een laag loodgehalte.

Deze nieuwe materialenregelgevingen werden dit jaar omgezet en zijn effectief sinds 10 april 2017. Sinds dan mogen enkel producten die voldoen aan de 4MS-wetgeving verkocht worden voor drinkwatertoepassingen in deze landen.

De certificieringsagentschappen van de vier landen, nl. DVGW, Kiwa, NF en WRAS, zullen pas producten goedkeuren als ze voldoen aan de nieuwe regelgevingen.

AVK voldoet aan de strikte wetgeving

AVK voldoet aan de goedkeuringen in de vier landen die deel uitmaken van het 4MS initiatief. Daarom is het voor ons belangrijk dat al onze producten voldoen aan de nieuwe, strikte regelgevingen, ongeacht in welk land ze worden geïnstalleerd.

Lees meer: Approval and harmonization - 4MS Initiative