De AVK Group behoudt zijn momentum en behaalt beste resultaat ooit

Een langdurige en toegewijde inspanning gericht op zowel de uitbreiding van het assortiment als op de lokale aanwezigheid wereldwijd is de sleutel tot de positieve ontwikkeling van de AVK Group in het boekjaar 2018/19. 25-02-2020

Alle kerncijfers overtreffen die van vorig jaar en de AVK Group behaalt zijn beste resultaat ooit. De omzet groeide met 15,1% tot 779 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat steeg met bijna 19,7% tot 59 miljoen euro. De winst na belastingen steeg met 27,8% tot 34,5 miljoen euro. Tegelijkertijd steeg het aantal werknemers met 11% tot bijna 4.400 wereldwijd.

“Het resultaat is bevredigend omdat het wordt gecreëerd door de som van een aantal inspanningen binnen de hele groep en door onze drie business units: Water, Industrial en Advanced Manufacturing. Er zijn dus geen éénmalige of exceptionele factoren die tot dit financiële resultaat hebben geleid. Integendeel, ik zou het omschrijven als een ‘werkende overwinning’ voor de hele groep, gecreëerd door goed en hard te werken”, zegt Niels Aage Kjær, die de AVK Group leidt. Hij verwelkomt ook het feit dat de activiteiten van de groep in toenemende mate bijdragen aan het bereiken van de VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling.

Significante investeringsstrategie wordt voortgezet

De strategische ambities op lange termijn werden benadrukt door het feit dat investeringen in civieltechnische activiteiten in 2018/19 het hoogste niveau voor de groep ooit bereikten. Zo werd 39 miljoen euro geïnvesteerd in fabrieksuitbreidingen in China, Saoedi-Arabië, Spanje en Denemarken. In het lopende boekjaar verwacht AVK haar investeringen verder te verhogen met nieuwe fabrieken in Spanje en India. Bovendien zullen aanzienlijke investeringen in zowel productontwikkeling (bijvoorbeeld slimme producten) als procesoptimalisatie worden voortgezet.

“AVK is veel meer dan enkel afsluiters”

De accounts voor 2018/19 benadrukten dat AVK succesvol is in de systematische en strategische uitbreiding van het assortiment in relevante business domeinen. “We zien een aanzienlijk hoge groei van slimme gasmeters, van metalen, plastic en rubberen componenten voor de productie van windturbines, en de transport- en voedingssector. Met de overname in 2019 van het Noorse bedrijf Furnes Jernstøberi (producent van putdeksels), dat een leidende positie in Scandinavië heeft, hebben we onze positie als leverancier van een breed productpakket voor de water- en gasvoorziening in de Noord-europese regio verder versterkt. De AVK Group is dus veel meer dan enkel afsluiters”, zegt CFO Lars Kudsk, AVK Holding.

Strategische risicospreiding en diversificatie vermindert de dreiging van een recessie

De wereldwijde aanwezigheid op de markt zorgt ervoor dat de AVK Group niet bijzonder gevoelig is voor negatieve ontwikkelingen in individuele markten. Daarom beschouwt AVK de huidige zorgen over recessie niet als een serieuze bedreiging. “Natuurlijk volgen we de ontwikkelingen in de handelsoorlog, Brexit en dergelijke op de voet. Maar deze uitdagingen zijn voorwaarden waar we geen invloed op hebben. Onze focus ligt daarom op het benutten van de opportuniteiten die zich voordoen. In alle landen is er grote behoefte aan investeringen in de watervoorziening en dit zorgt voor een goede basis van onze kernactiviteiten in de afzonderlijke landen. Een aanzienlijk deel van de groei van AVK in de afgelopen jaren is gecreëerd door een groter marktaandeel en een bredere omzet, zowel per segment als product gerelateerd. In de toekomst zullen er genoeg opportuniteiten onstaan voor verdere groei, niet alleen op vlak van watervoorzieningen maar ook betreffende andere activiteiten binnen de groep. Daarom brengen onze strategische inspanningen om de breedte van het productassortiment en de marktpositie van de AVK Group te versterken een aanzienlijke risicospreiding met zich mee, omdat we minder afhankelijk worden van individuele producten of specifieke markten”, stelt Lars Kudsk.

Toenemende bijdrage aan het bereiken van de VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling

De voortdurende focus van de AVK Group op het creëren van een meer gedecentraliseerde wereldwijde organisatie en een breder assortiment betekent dat de activiteiten van de groep in toenemende mate bijdragen aan het bereiken van de wereldwijde doelen van de VN, de zogenaamde SDG’s. “Als familiebedrijf hanteren we een strategie op zeer lange termijn die het verschil maakt - voor de groep als geheel en voor de meer dan 85 landen waar onze productie- of verkoopbedrijven werkgelegenheid en ontwikkeling creëren. Maar we leveren ook een bijdrage in de markten waar onze kennis en oplossingen ervoor zorgen dat de vaak schaarse drinkwatervoorraden beter kunnen worden benut en dat afvalwater beter kan worden behandeld. En het wordt gedaan met een sterk verminderd energieverbruik en dus een lagere impact op het milieu”, benadrukt Niels Aage Kjær, die verklaart dat AVK wil bijdragen aan het oplossen van de toenemende globale uitdagingen inzake drinkwater- en afvalwaterbeheer. Daarom speelt AVK ook een zeer actieve rol binnen de "National Water Cluster" van de Deense watervoorziening. Die organisatie behartigt niet alleen  commerciële belangen, maar biedt ook kennis, advies en inspiratie in een aantal landen met de grootste uitdagingen op het gebied van drinkwater en afvalwater. “Tegelijkertijd richten we ons steeds meer op productontwikkeling en activiteiten die enkele van 's werelds dringende milieu- en grondstofproblemen mee kunnen helpen oplossen. Op het gebied van water- en gasvoorziening zorgen nieuwe slimme technologieën voor duurzamere oplossingen. In het drinkwater- en gastoevoersegment verzekeren we duurzame oplossingen aan de hand van nieuwe en slimme technologiën. Zo hebben we bv. een toenemende productie van producten die vervaardigd zijn uit gerecycleerde kunststoffen zoals o.a. straatpotten voor hydranten, afsluiters en paletten, zegt Niels Aage Kjaer.

Het aantal AVK-medewerkers steeg met 11%

De AVK Group, die momenteel meer dan 100 bedrijven in meer dan 85 landen heeft, telde aan het einde van het afgelopen boekjaar 4.365 medewerkers in dienst, een stijging van 11 procent vergeleken met het voorgaande jaar. “Onze strategische focus op het vestigen van productiefaciliteiten over al onze markten heen heeft uiteraard een positief neveneffect. We creëren daardoor jobs en ontwikkeling in tal van verschillende landenwereldwijd. Maar we zijn ook blij dat de Deense bedrijven van de AVK Group met ongeveer 50 nieuwe banen ook bijdragen aan deze groei ”, zegt Lars Kudsk. Momenteel heeft de AVK Group 700 medewerkers in Denemarken op de locaties Galten, Låsby, Horsens, Randers, Sæby, Ribe, Vejle en Middelfart.

 

Rapport

Financieel rapport 2021/2022

Laatste updates over het financieel jaar 2021 - 2022 van de AVK Group en haar bedrijven.