AVK bezoekt watertop in Witte Huis

Op waterdag, 22 maart, houdt het Witte Huis een watertop. Het doel is om mogelijke oplossingen voor te stellen die de VS helpen hun grote uitdagingen aan te gaan op gebied van water. Het verminderen van het hoge Amerikaanse waterverbruik met 33% is een onderdeel van deze uitdaging. 22-03-2016

Deense oplossingen in het Witte Huis

De watertop is een nationaal evenement in het Witte Huis waar Amerikaanse beslissingsnemers, zoals federale agentschappen, staten en bedrijven, actie willen ondernemen. De bijeenkomst is een vervolg op de COP21 en de Watertop, die op 15 december 2015 plaatsvond in de VS. Amerika, met President Obama aan het hoofd, is verenigd om actie te ondernemen. Dit om de impact op het klimaat te verminderen en zich aan te passen aan de klimaatverandering. De VS ziet in dat de klimaatverandering de wereld vooral via water treft. 

Denemarken krijgt, als enige niet-Amerikaanse vertegenwoordiger, de kans om toonaangevende oplossingen voor de aanpassing aan de klimaatverandering en water voor te stellen. Dit dankzij het Deense Agentschap voor Milieubescherming en de Deense ambassade. Een breed consortium van 12 Deense watertechnologiebedrijven, adviseurs en professionele organisaties overtuigde de Obama-administratie van het belang van de Deense wateroplossingen. Bijgevolg is het Deense consortium een van de 10 exposanten op de watertop.

Naast AVK bestaat het consortium uit Leif Koch, Skytem, Kamstrup, Ramboell, DHI, Danfoss, Grundfos, Danske Vandvaerker, Danva, MCH en State of Green.

20.000 Lego-blokken in één week

Het consortium maakte een uitgebreid Lego-model om de Deense oplossingen voor te stellen. Deze oplossingen worden in kaart gebracht vanaf het grondwater, doorheen de watervoorzieningen, tot bij een energieopwekkende waterbehandeling. Het Lego-model bevat o.a. een stad met een 1,5 m hoge wolkenkrabber, een Skytem-helikopter en een volledige ondergrond met boringen en waterleidingen - volledig gebouwd met 20.000 Lego-blokken.

Hoewel de tijd beperkt was, stond het model in minder dan 14 dagen klaar, omdat het tijdig verzonden moest worden naar het Witte Huis in de VS.

De export verdubbelen

Na de voorstelling in het Witte Huis, begint het Lego-model aan een reis rond de wereld. Zo zullen de Deense wateroplossingen op verschillende exposities in de kijker staan.

De rondreis is een onderdeel van de "Water Vision", opgericht door een vereniging van Deense waterspecialisten. De ambitie is om de export van Deense watertechnologie te verdubbelen vóór 2025 en zo minstens 4000 nieuwe Deense jobs creëren.

Dit exportavontuur is realistisch, omdat Denemarken een wereldleider is binnen de watertechnologie. Dit ontdekte ook de VS en het Witte Huis.

De Deense minister voor Milieu: "Het is uniek in de Deense industrie dat professionele organisaties en overheden zich verenigen om een duidelijke boodschap te brengen aan het Witte Huis, ondanks de heel strakke deadlines. De slagvaardigheid en de wil om samen te werken zijn veelbelovende aanwijzigingen voor een Deense exportactie op de grootste watermarkt ter wereld." 

Michael Ramlau-Hansen, AVK:"Voor AVK is het een unieke kans om deel uit te maken van de Deense watergeschiedenis en in het bijzonder om het verschil te maken. Onze afsluiters, onze afsluiterinstallatietracker en onze intelligente regelafsluiters zijn hoofdproducten in een duurzame watervoorziening. Onze intelligente regelafsluiters maken bijvoorbeeld deel uit van drukmanagement, waarbij de afsluiters de druk controleren binnen een bepaalde zone. Op deze manier daalt het waterverlies, omdat de afsluiters kunnen communiceren met het overkoepelende watervoorzieningssysteem, dat ervoor zorgt dat de druk in de leidingen nooit hoger is dan nodig. Propere en functionele afsluiters hebben is de ruggengraat van elk opgedeeld waternetwerk."