5 tips om de juiste afsluiter te kiezen

Afsluiters zijn ontworpen om de vloeistof- of gasstroom in een buiten- of binnensysteem te regelen. Maar diverse systemen betekenen verschillende vereisten en daarom bestaan er meerdere types afsluiters met uiteenlopende functies. 30-05-2022

1. Hoofddoel

Allereerst, wat is het doel van de klep; terugstroming voorkomen, controle, openen/sluiten? Is het een afsluiter voor water of lucht/gas toepassingen? Door de exacte prestatie-eisen te specificeren voor het systeem waarin de afsluiter moet worden geïnstalleerd, kunt u deze eisen vergelijken met de principes en basisfunctionaliteiten van de verschillende typen. De gedetailleerde principes en functionaliteiten van de meest voorkomende afsluitertypes vindt u in de richtlijnen (PDF) hieronder, inclusief bv. schuifafsluiters, vlinderkleppen, terugslagkleppen, regelafsluiters, kogelkranen, huisaansluitingen en hydranten.

2. Materialen en kenmerken

De belangrijkste parameters voor de levensduur van de afsluiter zijn:

  • kwaliteit van de schuif
  • type spindel
  • coatinglaag

Daarom is het zinvol rekening te houden met de materialen van de onderdelen en hun weerstand tegen corrosie, poreusheid, opbouw van biofilm enz. In deze gids maakt u kennis met de meest gebruikte materialen tijdens de productie van de afsluiter en waar u op moet letten.

3. Drukverlies

Vooral voor watersystemen is het van cruciaal belang een afsluiter te kiezen met geen of een zo laag mogelijk drukverlies. Drukverlies is in feite energieverlies tijdens het pompen, dus elk verlies in het systeem betekent dat u meer energie zult gebruiken. Meer informatie over werkdruk, optimale temperaturen, waterslag en veiligheid op de werkplek vindt u terug in de brochure.
 

4. Total Cost of Ownership (TCO)

Wat de kostprijs van een afsluiter betreft, is het belangrijk dat u zich niet alleen op de aankoopprijs richt. U moet rekening houden met de Total Cost of Ownership,  dwz de kosten vanaf de aankoop tot de  vervanging van de afsluiter, en alles daartussen, zoals bediening, onderhoud, duurzaamheid, levensduur enz. De richtlijn introduceert een eenvoudige TCO-methode om besluitvormers te helpen een meer gedetailleerdere beslissing te kunnen nemen ipv een beslissing die alleen op de initiële kosten is gebaseerd.

5. Afmetingen en specificaties

De afmetingen van de afsluiter zijn misschien wel het belangrijkste criterium om te kunnen worden ingezet voor een bepaalde toepassing. Hiervoor moet je rekening houden met factoren zoals temperatuur, stromingsdruk, aansluitingen,   eisen ivm de bediening, alsook met de locale  de marktvereisten wat betreft ontwerpnormen, tests, goedkeuringen of certificeringen.

Bijkomende informatie nodig?

Download hieronder de richtlijnen, zodat u voor de aankoop van een afsluiter rekening kan houden met alle relevante eigenschappen.

 

Download

Richtlijnen voor de juiste afsluiter

Deze richtlijnen helpen je bij het maken van een doordachte keuze wat betreft het type afsluiter.