Efficiënt hergebruik van kunststof

Elk jaar verwerkt AVK Plastics, producent van AVK-straatpotten en toebehoren, meer dan 6000 ton kunststofafvalmateriaal. Daarmee maken ze nieuwe en hoogwaardige producten die de levensduur van ‘oude’ kunststofproducten opnieuw verlengen met meer dan 50 jaar.

Wereldwijd is de milieu-impact, ontstaan door menselijke activiteiten, sterk toegenomen. Communicatie omtrent onze milieu-impact is een belangrijk onderdeel van onze bedrijfsvoering.

ISO 14001 

Registratie en communicatie van de milieu-impact van AVK-productiebedrijven is een groeiende vraag van verschillende stakeholders. De introductie van het ISO 14001 milieumanagementsysteem was één van de belangrijkste milieuactiviteiten van AVK Plastics BV in de afgelopen jaren. Dat heeft geleid tot een goed overzicht van de relevante milieuaspecten. Door duidelijke prioriteiten te stellen, kon AVK Plastics BV de milieuprestaties van de organisatie op een gedreven en doordachte manier sturen en verbeteren.

Wist u dat het gerecycleerd kunststofafval voor de productie van AVK-straatpotten uit oude PE-palletten, gemalen frisdrankdoppen of gerecycleerd snijafval van airbags komen? – Foppe Boonstra, Quality Manager, AVK Plastics BV

 

Ecologische voetafdruk

Om een volledig beeld te krijgen van de milieu-impact van onze productie is er besloten om een ecologische voetafdruk te berekenen van 13 verschillende straatpotten. Voordat we de ecologische voetafdruk bepalen, moeten we eerst de noodzakelijke CO2-uitstoot meten die ontstaat bij de productie van een straatpot. Er zijn tal van factoren waarmee we rekening moeten houden zoals: de CO2-uitstoot bij de productie van de ruwe grondstof, transport van de grondstof, componenten of producten, productie van het afgewerkte product. Naast de gebruikelijke criteria zoals prijs-kwaliteit is de ecologische voetafdruk een belangrijke factor in het beslissingsproces van een klant.

Recyclage

Bij correct gebruik is kunststof net heel milieuvriendelijk. In onze producten is een thermoplastische kunststof verwerkt, een type polymeer dat herhaaldelijk gesmolten en hergebruikt kan worden. De milieuaspecten van kunststof houden niet alleen afvalproblemen in, maar moeten ook worden overwogen in verband met het gebruik van natuurlijke hulpbronnen, het behoud van levensmiddelen enz.

Daarom beschouwt AVK Plastics BV polyethyleen (en polyamide) als een milieuvriendelijk materiaal. Het productieproces vereist een laag energieverbruik en daarbovenop zijn de uitgestoten emissies in lucht en water verwaarloosbaar in vergelijking met veel andere materialen.

AVK ondersteunt de recyclage van kunststoffen wanneer ecologische en sociale voordelen worden behaald en waar een sociale infrastructuur voor het selectief inzamelen en sorteren van kunststoffen wordt bevorderd. Zoals het verzamelen van frisdrankdopjes voor blindengeleidehonden. 

Bij ‘thermische’ recyclage beschouwt men polyethyleen en polyamide als een probleemloze thermoplast aangezien het een eenvoudige moleculaire structuur en een lage hoeveelheid additieven heeft. Chemische recyclage breekt vervolgens alle polymeermoleculen af tot een petrochemische grondstof die gebruikt wordt om nieuwe kunststoffen te maken. 

Chemische recyclagetechnologie speelt een zeer belangrijke rol bij het vergroenen van de kunststofindustrie: het bereiken van haar doelstellingen voor het optimaliseren van natuurlijke hulpbronnen en het maximaliseren van herstel. 

Duurzaam ondernemen

AVK (h)erkent duurzaamheid als vitale factor.

Ons engagement

Expect... AVK

AVK streeft continu naar meerwaarde. Marktstandaarden verleggen is onze plicht.

Lees meer

Video

Duurzame productie van AVK-straatpotten

Jaarlijks vindt een grote hoeveelheid kunststof zijn weg naar onze productielocaties. Daar krijgt het een tweede leven krijgt als pallets en straatpotten. De jonge generatie is onze toekomst en het is belangrijk dat ze onze natuur erkennen en koesteren en de waarde van duurzaamheid zien.

Brochure

AVK Sustainability Report 2022/2023

Duurzaamheid en focus op het recycleren van bijproducten van onze productie zijn diep verankerd in ons DNA.