Investeren in AVK-afsluiters is een engagement voor veilig drinkwater

Drinkwater is een schaars goed. Daarom is het van het grootste belang vervuiling te voorkomen. AVK levert als mondiale speler veilige en kwaliteitsvolle afsluiters. Die veiligheid en kwaliteit garanderen we door te voldoen aan de strengste normen.

Voor onze klanten is het essentieel dat kwaliteit en veiligheid worden gewaarborgd, mede door goedkeuringen. Deze goedkeuringen worden uitgevoerd door derden, zoals overheidsinstellingen, onafhankelijke keuringsinstanties en geaccrediteerde laboratoria.  

Sommige van deze goedkeuringen hebben specifiek betrekking op de materialen die gebruikt worden in afsluiters, zoals rubber, epoxycoating, kunststof, messing en RVS. Andere zijn van toepassing op het concept van de afsluiter als geheel. Verrassend genoeg bestaan er weinig pan-Europese normen. In plaats daarvan worden normen bepaald op nationaal niveau en in sommige gevallen zelfs door lokale watermaatschappijen.

Voortrekkersrol inzake rubber 

AVK heeft als enige afsluiterfabrikant een eigen rubberproductie. Al onze rubbercomponenten voldoen aan de strengste eisen en normeringen. We ontwikkelden een breed gamma voor universele rubbercomponenten voor drinkwater. 

AVK speelt een actieve rol, niet alleen in het voldoen aan regelgevingsvereisten, maar ook in het bepalen ervan. “Momenteel werken we samen met de Duitse autoriteiten om de overgang naar een nieuw goedkeuringssysteem te definiëren en veilig te stellen”, zegt Anders G. Christensen, sales en R&D Director bij AVK GUMMI A/S.
 
"Onze klanten rekenen op ons om hen wegwijs te maken in deze overvloed aan normen, ook al is dat geen gemakkelijke taak. Zeker niet omdat regelgeving regelmatig verandert en het aantal vereiste goedkeuringen jaar na jaar stijgt, terwijl veel van de bestaande goedkeuringen voortdurend worden herzien.” 
Zo heeft Duitsland bijvoorbeeld zijn eigen normen voor rubber die gebruikt mogen worden in drinkwatertoepassingen. Hetzelfde geldt voor andere Europese landen, maar ook voor onder meer de VS, China en Australië. Alles samen bestaan er wereldwijd zeker 20 verschillende normeringen voor rubbercomponenten. 

Aandacht voor messing en epoxy

Ook materialen zoals messing en epoxycoating moeten van de hoogste kwaliteit zijn, aangezien ook deze het drinkwater kunnen vervuilen. Zo introduceerde Europa nieuwe standaarden voor messing die de waarden voor cadmium- en loodemissie limiteren. Om hieraan te voldoen implementeerde AVK een nieuw messingmateriaal die in contact komen met drinkwater. 
 
Bovendien selecteert AVK enkel epoxypoederfabrikanten die aan de belangrijkste drinkwatergoedkeuringen voldoen. Het coatingproces in onze fabrieken volgt strikt de aanbevelingen van deze epoxypoederfabrikanten. Daarnaast is ons coatingproces GSK-goedgekeurd.
 

Langetermijninvestering 

Elke goedkeuring vereist een enorme hoeveelheid documentatie en papierwerk en het duurt vaak weken tot zelfs maanden vooraleer het gehele goedkeuringsproces is voltooid. Hercertificering is elke drie tot vijf jaar verplicht. Het hele proces omvat fabriekscontroles, producttests en documentatiereviews. 
 
“Het is ongetwijfeld een kostenpost”, zegt Niels Jørgen Hedegaard, Quality Manager bij AVK International in Denemarken. “Maar we beschouwen dit als een langetermijninvestering. Door de kwaliteit en veiligheid van onze kleppen te testen op basis van de vereisten, zorgen we ervoor dat klanten altijd op AVK-afsluiters kunnen vertrouwen.”